In memoriam Paul Kurtz

Autor: Beth Ciesielski

25 Dec 2012

Sâmbătă 20 octombrie (n.t. 2012) a decedat la vârsta de 86 de ani, marele OM care a luptat și a supraviețuit în cel de-al doilea război mondial, filosoful și profesorul universitar de umanism secular Dr. Paul Kurtz.

El a contribuit la nivel mondial la cunoașterea valorilor și idealurilor umaniste. Dr. Kurtz a fost apărătorul libertății de gândire și a militat pentru separarea bisericii de stat, ambele idealuri fiind elemente cruciale pentru o țară de succes, deschisă și tolerantă.

Dr. Paul Kurtz a fost un partener activ în promovarea conceptelor gândirii progresiste, a egalității de șanse și a justiției pentru toți, totodată s-a opus oricărei ideologii care caută să controleze și să supună populația în scopuri religioase sau politice. El a susținut cu tărie ideile Gândirii Libere care accentuează dreptul fiecăruia de a gândi pentru sine și dreptul tuturor oamenilor de a fi stăpâni pe propriile vieți, pentru a fi mai buni și a face bine celor din jur.

În 1973 profesorul universitar Paul Kurtz a conceput ceea ce a devenit cunoscut drept Manifestul Umanist II. Cel mai cunoscut alineat din acest manifest declară că „Nici o zeitate nu ne va mântui, noi trebuie să ne mântuim singuri”.

Dr. Kurtz a vizitat România pentru prima și ultima dată în primăvara anului 2008. El avea deja cunoștințe enciclopedice despre istoria ocupației sovietice a țării și a faptului că timp de 50 de ani sub ocupația stalinistă poporul nu avea dreptul de a gândi, fiind strânși într-o îmbrățișare sufocantă. Dar dr. Kurtz a fost un om cu o mare curiozitate intelectuală care a pus preț pe îndemânarea de a pune întrebări ca un sceptic, dar nu ca un cinic. El a atras atenția asupra încrederii oarbe față de o ideologie sau un conducător, fiind chiar el însuși martorul soluției de exterminare ale holocaustului din taberele morții de la Dachau.

(Paul Kurtz la S.N.S.P.A. în 2008)

Dr. Kurtz susține ca alternativă filosofia „exuberanței fericite și creative” acesta fiind și titlul uneia dintre cele 50 de cărți și mii de articole publicate de acesta despre cum să trăim ca o persoană idealistă, modestă și decentă. El a fost de asemenea o persoană pragmatică în cel mai bun sens al cuvântului, încurajând optimismul, cooperarea, compromisul și compasiunea oricând e posibil, chiar dacă nu zărim speranța că vom primi același tratament.

România a fost una dintre ultimele țări foste sovietice care s-au rupt de istoria sovietică impusă doar prin uciderea fostului președinte și a soției acestuia, capriciosul și brutalul Nicolae Ceaușescu. Cine ar fi crezut în ultimele zile ale groaznicului regim, când încă Biserica Ortodoxă Română era un partener servil care îndemna populația să se supună dominației și controlului naționalismului comunist, în timp ce oferea confort și credință doar în viața de apoi… că într-o zi un om care se opune superstițiilor și lipsei de rațiune, dr. paul Kurtz, va veni și va vorbi deschis studenților de la Școala Națională de Științe Politice și Administrative (S.N.S.P.A.) din București despre importanța Gândirii libere, a Libertăţii Cuvântului, a responsabilităţii asupra propriei persoane, a raţiunii, a curiozităţii ştiinţifice, a drepturilor omului şi a separării bisericii de stat pentru a obţine o democraţie modernă, pluralistă în care nu afilierea religioasă indică valorile şi importanţa omului, ci comportamentul său personal.

Datorită dr. Paul Kurtz a fost creat Centrul pentru Conştiinţă Critică din România (http://www.constiinta-critica.ro) şi alte organizaţii umaniste au devenit mai puternice în eforturile lor de a iniţia dialoguri cu românii despre alegerile pe care aceştia trebuie să le facă pentru viitorul ţării lor în concordanţă cu cerinţele europene referitoare la tratamentul corect al minorităţilor etnice şi religioase, a femeilor, a homosexualilor şi a emigranţilor şi pentru a conştientiza ce înseamnă a fi parte dintr-o lume în care bigotismul şi prejudecăţile sunt reprezentative predominant ţărilor sărace din punct de vedere al standardelor economice, educaţionale, sociale şi de sănătate. El a fost un vizionar care a inspirat numeroşi oameni din întreaga lume să trăiască o viaţă pozitivă şi raţională.

Există azi o bibliotecă Paul Kurtz aflată la S.N.S.P.A. care conţine numeroase cărţi ale sale ce tratează teme precum umanismul, secularismul, filosofia, egalitatea femeilor, etică, mitologie, ştiinţă şi religie, dar şi cum să fii bun fără dumnezeu. O populaţie educată în tehnicile de comparare şi contrast, esenţiale pentru orice gândire raţională, este periculoasă în sensul că nu poate fi uşor supusă dictatelor abuzive ale altora. Numeroasele sale cărţi foarte populare, îndeamnă cititorii către ceea ce Paul Kurtz a promovat în filosofia sa de viaţă… să gândească, să analizeze, să trateze în mod egal pe ceilalţi din punct de vedere legal şi etic, şi să nu precupeţească bunătatea acordată, chiar şi pentru sine înşişi. El a îndemnat oamenii să înţeleagă că a fi în dezacord cu normele actuale acceptate ale societăţii este mult mai important decât acele autoimpuse pretenţii privind blasfemia religioasă, acuzaţiile politice ipocrite de trădare sau lipsă de patriotism, pentru că societăţile, instituţiile şi ţările trebuie să se schimbe, sau altfel vor stagna şi se vor fosiliza dacă nu vor accepta şi încuraja dezbateri deschise şi noi idei.

Dr. Kurtz a servit drept exemplu privind importanţa tăriei de caracter de a nu acţiona minimalist, de a nu conta cât de mic eşti sau cât de mică ar părea ţara ta pe scena lumii. Cultura unei ţări nu depinde doar de portul, de mâncarea sau de istoria sa, ci trebuie să depindă de valorile poporului său iar acestea să fie promovate chiar şi de aceia care au plecat peste hotare să îşi caute o viaţă mai bună. România va depinde de influenţa pozitivă a diasporei şi de prietenii din întreaga lume atâta timp cât liderii săi politici şi religioşi gândesc că ei nu contează pentru nimeni. În această privinţă, România a avut un prieten adevărat în persoana şi înţelepciunea filosofică a profesorului Paul Kurtz.

Beth Ciesielski

Traducerea Cristian Fofircă


Nume

Comentariu


Ultimele ştiri

Paul Kurtz 1925-2012

21 Oct 2012

Pe 20 octombrie 2012 a murit Paul Kurtz, important filosof american, părintele umanismului secular.

Raportul Lautsi

13 Sep 2010

Analiza deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului asupra prezenţei simbolurilor religioase în

Biserici contra spitale

02 Aug 2010

Bani din fondurile statului şi a Consiliilor Locale alocaţi pentru construirea de biserici dar nu

Newsletter

Abonaţi-vă acum la newsletterul Centrului pentru Conştiinţă Critică şi veţi fi ţinut la curent cu ultimele noutăţi.